onsdag 31 oktober 2007

simäster

Mannen och jag reste mycket innan vi fick barn. Sedan sonen föddes så har jag inte känt någon längtan efter att resa. På senare tid har respirret dock gjort sig påmint och krävt tillfredsställelse. Nu har vi precis kommit hem från några dagar i Köpenhamn. Helt underbart. Precis vad vi behövde. Eftersom vi gick upp tidigt med sonen och sedan gick ut på promenad direkt efter frukost så har vi hunnit med massor. Sonen gillade konstmuséer. I alla fall de med skulpturer. Framför allt tyckte han att det var toppen att vara med båda sina föräldrar hela tiden. Hela familjen har fått nya kläder. Danska barnkläder är finfina. Vi har ätit smörrebröd (det är så fantastiskt gott) och massor av annan god mat. Det var så skönt att få vara bara vår lilla familj borta från vardagen. Och det är bara att inse, respirret som jag trodder försvunnit kommer alltid att finnas där men just nu behöver jag inte åka så långt för känna mig nöjd.

fredag 26 oktober 2007

varde ljus

Vi famlar i mörkret. Det råder helt enkelt brist på lampor. Blir väldigt påtagligt när man är hemma så mycket som vi är nu. Har letat snygga lampor i flera år men det är ju så svårt att hitta. Behöver både golvlampor, taklampor och jag har tom gått så långt att jag funderar på någon form av belysning i fönstren. Blev inspirerad av Kaffeflickan som köpte 24 lampor på en gång. Det kanske är så man ska göra, köpa ett gäng när man ändå är igång. Och jo, vi har lampor. Men inte tillräckligt många. Jag ger mig ut på lampjakt.

torsdag 25 oktober 2007

brutal barnmat

Har köpt det fantastiska kittet Första och Andra mosboken. Kan dock inte låta bli att tycka att baksidestexten på Första mosboken är lite väl brutal. (Första mosboken är en pekbok med bilder på grönsaker, djur etc.) På baksidan står: "Goda grönsaker, färgglada frukter, kalvar och kalkoner. Peka, mosa och ät!!" Kanske är jag makaber men för min inre syn ser jag en gigantisk gaffel som sänker sig över bokens söta tecknade kalv.

vad är en leksak?

Idag har sonen åter bevisat att de färgglada och (förhoppningsvis) pedagogiska leksaker vi lägger pengar på är helt ointressanta. Efter att ha ägnat sig åt att välta babygymmer upp-och-ner och dra det fram och tillbaka på golvet för maximal ljudeffekt så har han idag ägnat sig åt husgeråd. Störst succé gjorde tre runda plastburkar i olika storlekar samt en spaghettislev i plast. Båda inköpta på IKEA för säkert max 30 kr tillsammans. Tror tomten får göra en tur till IKEAs köksavdelning. Eller räcker det kanske om tomten tar med sig några tomma kartonger och lite prassligt omslagspapper?

onsdag 24 oktober 2007

kalasbyxor

Nu kommer ett lite otypiskt inlägg. Men jag måste tipsa. Har letat länge efter bra, hållbara strupmbyxor. Testat massor av par och de antingen sitter dåligt eller går sönder direkt. Igår köpte jag ett par svarta i 100 den (jag har småbarn och numer även mojänger med kardborrband samt är allmänt klumpig - jag behöver alla den jag kan få). 80 pix på HM och de sitter kanon. Håller in det där lilla som är kvar av gravidmagen också. För övrigt misstänker jag att gravidmagen faktiskt är borta (den var det i somras iaf) och att det här är en B&J-mage. Men jag skyller på graviditeten. Hur som helst, skynda fynda. Jag tror de här strumpbyxorna har förutsättningar att klara många tvättar, de sitter kanon och är snyggt svarta. Jag testkör mina idag.

tisdag 23 oktober 2007

barnsligt gott

Redan i går i kön på ICA, när vi tjuvkikade i korgen framför oss, bestämde vi oss för kvällens middag. (Nej, vi varken veckoplanerar eller storhandlar.) Korv med bröd. Både mannen och jag har lett nöjt under dagen när vi tänkt på middagen. Det blev fullkornskorvbröd och korv med hög andel kött, inte hot dogs alltså. Och två sorters stark senap. Så helt barnvänligt var det kanske inte. Men barnsligt gott.

läst: I skuggan av ett brott

I skuggan av ett brott av Helena Henschen
Boken bygger på en sann historia, de von Sydowska morden, som ägde rum i författarinnans familj. Om man skriver en bok baserad på verkliga händelser så ställer det lite större krav på författaren. Det blir ju ofta per automatik lite mer spännande när det är något som hänt på riktigt. Jag tycker boken är ok men inte mer. Bristen på källor gör att författaren broderar ut historien utifrån sina egna teorier. Irriterar mig på att det inte framgår riktigt tydligt när det är fiktion och när det faktiskt bygger helt på autentisk dokumentation.

måndag 22 oktober 2007

stödhjul

Jag har fått stödhjul. Eller snarare handledsstöd. Det har gjort ont i handlederna ett tag nu. Började lite smått under graviditeten om man ska vara noga. Jag är dock inte så noga så jag har inte varit försiktig. Nu gör det jätteont. När en arbetsterapeut tog i på skarpen och sade att det kunde bli kroniskt så bestämde jag mig för att vara noga. Så nu har jag mojänger på händerna som ska se till att jag inte använder tummen och håller handlederna raka. Dygnet runt i tre veckor. Sonen kommer att älska kardborrbanden.

söndag 21 oktober 2007

läst: Hanteringen av odöda

Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist
Jag är kär i John Ajvide Lindqvist. Aldrig trodde jag att man kunde skriva så smärtsamt vackert om zombier. Men det handlar ju egentligen inte om zombier. Utan om kärlek. Det enda jag inte begriper är varför man envisas med att kalla det för skräck när det är så mycket mer.

och vinnaren är - bokfemman

Veckans bokfemma består i att utse vilka författare man tycker ska få ett pris. Apropå Nobelpriset. Underbart att äntligen få bestämma. Men då blir det plötsligt lite svårt.
Iain Banks - Härliga och välskrivna historier, ofta med bas i Skottland vilket ger ett extra plus. En författare man alltid kan ta till om man inte vet vad man vill läsa.
John Ajvide Lindqvist - Ett svenskt stjärnskott. Han skriver i en genre som jag normalt inte läser men hans böcker är så mycket mer än den genre de har petats in i.
Agnes von Krusenstierna - För att hon vågade skriva som hon gjorde och bröt så många tabun med fröknarna von Phalen.
Chuck Palaniuk - Denne syrade författare förtjänar att uppmärksammas. En del är snudd på för märkligt men hans historier kryper nästan alltid under huden och fastnar. Diary är kanon.
Joyce Carol Oates - Det är få som kan skriva som hon. Historierna och beskrivningarna av personerna är underbara. Jag vill alltid läsa mer.

tomt

Jag har skrotat runt på landet och har inte haft möjlighet att blogga. Har kommit på massor av saker jag ville blogga. Men nu när jag sitter här med dator, sovande bebis och möjlighet att blogga så kommer jag inte på en enda grej. Tomt. Typiskt. Återkommer.

söndag 14 oktober 2007

höstmys

Tågresan gick oväntat bra. Sonen sov första tredjedelen och jag kunde läsa bok och äta godis. Lyx. Nu blir vi ompysslade hos föräldraran. Äppelpaj och höstpromenader. Man kan ha det sämre.

lördag 13 oktober 2007

sömngångare

Har inte sovit en enda hel timme i natt. Sonen har haft magknip och skrikit stora delar av natten. När han har sovit har jag haft hosta. Ibland har de båda eventen sammanfallit. Snart ska sonen och jag åka tåg. Utan mannen. Alltså ingen som kan avlasta om jag faller ihop av trötthet. Kul. Ja, ja det är i alla fall Lilla huset på prärien på TV just nu...

fredag 12 oktober 2007

tur

Var absolut tvungen att fixa några ärenden idag. Kombinationen fortfarande snuvig och väder som beter sig minst sagt opåliligt gjorde att jag inte var särskilt motiverad. Släpade mig ändå iväg. Blev mycket nöjd när jag kunde köpa allt jag behövde på Åhléns City. Snabbt hem igen. Tog en latte i det för tillfället soliga vädret. Precis när vi kommit in blev det skymning, storm och ösregn (från sidan). Fredagstur. Sånt gör att man känner sig nöjd.

torsdag 11 oktober 2007

nejdå

Jag hade givetvis inte läst årets Nobelpristagare heller. Som planerat satt jag bänkad vid TV:n. Frångick mina principer och lät sonen titta på TV för att han skulle vara lugn så jag kunde höra vem som fick priset. Jag menar några minuter Horace kan väl rimligen inte skada ett barn ;) Blev lite glad över att ett så känt namn fick priset. Nu ska jag ut på Lessing-jakt. Hoppas jag slipper köpa ett ex där det står Nobelpristagare över hela framsidan...

dagens felläsning

Oj, det var eh oväntat tänkte jag när jag läste "Jan Guillou gör barnkläder". Nu var det ju inte riktigt så det stod. Inser att jag är en riktig boknörd. Och nu kan jag inte låta bli att fundera på hur Jan Guillous barnkläder skulle se ut. Riddrarustningar? Uniformer? Rutiga flanellskjortor? Troligen inga rosa tyllklänningar i alla fall.

äntligen!

Idag tillkännages som bekant vem som får Nobelpriset i litteratur. Jag tycker verkligen det är barnsligt spännande varje gång trots att jag ytterst sällan har läst något av pristagarna. Däremot brukar jag oftast läsa dem när de väl har fått priset. Men inte Jelinek. Kommer sitta bänkad vid TV:n (för det direktsänds väl?!) och kolla när det tillkännages.

onsdag 10 oktober 2007

ynk

Är ruggigt förkyld. Idag har jag önskat att jag kunnat ligga under en filt i soffan, dricka apelsinjuice och kolla på gamla TV-serier. Det går inte när man har småbarn. Har varit en supertrist mamma. Sonen har inte fått någon frisk luft. Jag har inte orkat leka ordentligt. Dessutom slog han nya rekord i korta sömnpass ,ett på 20 min och ett på 30 min ,så jag kunde inte vila under dagen. Tack och lov sov han drygt en timme i min famn sen eftermiddag så jag kunde sitta och slappa lite. Som tur var är han en liten solstråle. Det gör tillvaron enklare. Men idag var ingen kul dag. Så ringer mannen och säger att han är på väg hem. Två timmar tidigare än beräknat!! Jag fick parkera mig i soffan, han fixade mat till sonen och tog hand om honom. När sonen sov lagade mannen mat till oss och nu sitter jag i soffan och blir ompysslad och tycker livet känns lite bättre.

oläst - bokfemman

Veckans bokfemma är de där böckerna man vill/tänkt läsa men som det inte blivit av att man läst. Det blev en intressant studie av bokyllorna, insåg att det finns en del oläst och halvläst där.

Backlash, Susan Faludi - Den här skulle ju alla läsa för några år sedan. Tyckte den kändes lite överskattad och läste inte klart, delvis för att jag kände att jag verkligen förväntades läsa den.
Hundra år av ensamhet, Gabriel García Márquez - Jag skäms över att jag inte har läst den. Har dessutom haft den som kurslitteratur. Börjat flera gånger men jag kör fast.
Kvinnorna och staden, Kerstin Ekman - Har läst närmare 1/3 för många år sedan. Den är riktigt, riktigt bra. Men så kom jag av mig och nu känns det som jag måste börja om från början och det är för jobbigt.
No logo, Naomi Klein - Man kan inte trycka en bok med sans-serif. Det blir oläsligt! Jag har börjat men inte kommit vidare.
Oscar and Lucinda, Peter Carey - Rekommenderades på Engelska A för många år sedan. Verkar bra men det blir aldrig av att läsa den och nu har den stått i bokhyllan så länge att jag ignorerar den.

dagens grönsak eller förvirrad mamma lagar mat

Det skulle vara rotpersilja i Ekolådan. Mycket spännande. Blev besviken när den smakade och såg ut exakt som vanlig persilja. Bråttom med mat till sonen. Vilka grönsaker finns? Palsternacka. Skulle det vara med i lådan?? Palsternackan ser lite konstig ut. Som om den går på anabola. Inte tid att fundera. Skala, skala. Palsternackan luktar mysko. Läser listan från Ekolådan högt några gånger. Säger till mannen: "Jättekonstigt, palsternacka står inte med". Trött konstaterar mannen: "Nej, men du har läst upp både persilja och rotpersilja några gånger nu." Nu vet jag att rotpersilja är väldigt likt palsternacka till utseendet. Däremot luktar och smakar det väldigt annorlunda. Sonen fick morot. Jag tyckte rotpersiljan var god.

tisdag 9 oktober 2007

frestelser

Jag har på senare tid minskat kraftigt på amningen. Samtidigt har jag börjat fika mer. Det är en kombination som fungerar ganska dåligt. I alla fall om man ser till min vikt. Alltså är det slut på godis, glass, bullar etc på vardagar. Man ska ju inte överdriva, lite helggodis måste vara ok :) Idag stod jag och suktade vid några av stans godaste (och största) kanelbullar. Men jag köpte ingen. Nu ska jag äta en apelsin.

måndag 8 oktober 2007

beställning

Mannen ringde och undrade vad jag ville ha till middag. Känner att jag har en förkylning på gång så det enda jag kunde komma på att jag ville ha var chili, ingefära och vitlök. Snäll som han är så blandade han det med tonfisk, majs, creme fraiche och pasta. Blev betydligt mer ätbart än min kombo.

ny människa

Efter några veckor med usel sömn så började jag känna mig ganska mör. Och inte så rolig. Det har varit både mardrömmar och magknip. Plötsligt så var vi tillbaka i amning varannan timme var och varannan natt. Efter att ha vant sig vid att bli väckt bara 1-2 ggr/natt så klarar kroppen plötsligt inte att bli väckt hela tiden trots att den blivit det i flera månader tidigare. Idag var jag så yr att jag inte orkade gå ut med sonen. Istället så har jag sovit först en halvtimme på morgonen och sedan en hel timme (!) efter lunch när sonen så snällt passade på att sova. Känner mig som en ny människa. Kanske tom ska orka blogga lite mer idag... Dessutom var det bara tre minuters kö när jag ringde till FK. Bara en sån sak!

fredag 5 oktober 2007

illa, jag mår illa

Nejdå, jag är inte gravid. Det är min trogna följeslagare magkatarren som är tillbaka. Efter år av tabletter hit och dit så fick jag bukt med den genom att slänga alla mediciner, börja äta regelbundet, minimera kaffe och alkohol samt stressa av. Har mått bra i flera år. Nu är den tillbaka. Mår konstant illa. Bovarna heter sömnbrist (kombinationen utebliven sömn och den överdrivna kaffekonsumtion den leder till) och höghastighetsätning (slänger i mig maten medan jag matar sonen alt. gör 1000 andra saker samtidigt). Det är definitivt inte mental stress det beror på för lugnare än så här har jag aldrig varit. Sömnen är det inte jag som bestämmer över. Alkohol dricker jag i stort sett aldrig längre (ffa pga sömnbristen). Alltså är det slut på kaffedrickandet närmaste tiden. Och fokus på lugna måltider. Förutsättningarna att lyckas bli av med magkatarren är betydligt större den här gången men koffeinabstinensen kommer inte bli kul varken för mig eller omgivningen.

det var en gång - bokfemman

Veckans bokfemma är sagor. Har lite svårt att dra gränsen mellan saga och barnbok. Detta är dock mina favoriter.

Allra käraste syster, Astrid Lindgren - Vacker och vemodig. Plus för Hans Arnolds illustrationer, i alla fall i den utgåva jag hade.
Guldlock - Lite deckaraktig med sitt "vem har...".
Kattresan, Ivar Arosenius - Spännande. Det enda jag inte gillade med Kattresan var när katten sprack. Jätteäckligt.
Rödluvan - Så där lagom otäck.
Tomtebobarnen, Elsa Beskow - Det var lite roligt att föreställa sig hur tomtebobarnen bodde där ute i skogen. Men det var synd om dem när pappan var elak.

torsdag 4 oktober 2007

bakåt

Sonen håller på att försöka bemästra konsten att krypa. Än så länge kommer han mest bakåt. Har han något potentiellt farligt framför sig så vet jag att han kommer att förflytta sig längre ifrån det. Praktiskt tyckte jag. Tills han hasade baklänges in under en fåtölj och fastnade...

fast

Mannen var skeptisk till Stieg Larsson. När jag var så uppslukad av del två att jag inte ansåg mig ha tid att ta hand om vårt barn började han misstänka att de var riktigt bra. Nu har han sträckläst de två första delarna. Jag hade bestämt mig för att köpa trean i pocket (enklare att bära runt på) men det gick tydligen inte. Mannen har betsällt sista delen så den dimper väl ner i lådan vilken dag som helst. Inte bra för min redan sviktande bloggnärvaro. Men å andra sidan så lär jag inte få läsa den först...