fredag 30 november 2007

full av beundran

Ensam hemma med sonen den här fredagskvällen också (dock kommer mannen hem ganska tidigt). Blev tvungen att byta alla sonens kläder tre gånger mellan kl. 15.30 och 17.30. Sedan fick det bli middag i pyamas. Efter lek, läsning och nattning så diskade jag, röjde i köket och hängde en maskin tvätt (barnkläder...). Nu sitter jag och myser med lite julmust och ska bläddra i Vinterns söta som kom idag. Det har varit en lugn och bra dag och jag känner mig inte särskilt trött men ändå är jag så glad att jag slipper sköta allt här hemma varje dag. Att jag har mannen att dela med. Och jag är så full av beundran för alla ensamstående som måste göra allt själva och aldrig får pusta ut i soffan medan någon annan diskar. Som aldrig får uppleva att det går dubbelt så fort när man är två som röjer. Inte får sovmorgon. Och som nästan inte har någon egentid alls.

torsdag 29 november 2007

point of no return

Jag ammar i princip inte alls längre. Snart börjar jag jobba igen och måste se över min garderob. Trots ihärdigt promenerande så finns några få extrakilon kvar. Få men irriterande. Det finns ingen som helst ursäkt att inte göra något åt saken. Det går inte att blunda, äta B&J och tro att kilona ska vara borta nästa vecka. Blir inte bättre av att jag tjuvsmakade skumtomtar idag. Trots att det snart är jul, eller kanske just därför, så är det dags. Viktklubb nästa.

en ursäkt

Det är väääääldigt många som hittar hit genom att söka på julpyssel så vill jag passa på att framföra en liten ursäkt. Det finns inget att se här. Klicka vidare. Jag är nämligen alldeles förfärligt opysslig. Ett ynka litet tips kan jag komma med och det är finfina änglar och tomtar gjorda av läskburkar samt stjärnor i ull som finns att köpa på Afroart. Jag har shoppat loss på änglar idag, de ska hänga tillsammans med röda kulor på röda snören i köksfönstren. Och så väntar jag otåligt på Vinterns söta som jag beställde häromdagen för att kunna göra lite julgodis till första advent. Så lite pysslig kanske jag är ändå. Men bara lite.

onsdag 28 november 2007

dumpad

Han har gjort slut. Min frisör. Fan. Vi har dejtat var 6:e till 8:e vecka i nio år!! Och nu flyttar han till en annan stad. Så långt bort att det faktiskt är helt omöjligt att åka dit och klippa sig. Jag letade länge innan jag hittade honom. Vi har haft det fantastiskt tillsammans. Principen har varit aldrig samma frisyr mer än två gånger. Jag har fått lägga in veto men i princip har det varit han som har bestämt. Det har varit galna färgningar, en miljard korta frisyrer och en ganska jobbig period när jag fått för mig att spara ut håret långt trots att jag inte gillar att ha långt hår. Och nu är det slut och jag måste hitta en ny. Om någon har tips på en kreativ frisör i Stockholm som är grym på kort hår så tar jag tacksamt emot tips.

dagens tips

Glögg är ett fantastiskt botemedel om man har hicka. (Jag vägrar tro att te går lika bra. Det snöar ju för bövelen.)

söndag 25 november 2007

saker som bränns

Snubblade över en person från förr på Facebook. Någon som det var mycket länge sedan jag tänkte på och som jag inte träffat på över tio år. Plötsligt hamnade allt upp och ner. Jag valde att inte poke:a, att inte skicka ett meddelande, att inte ge mig till känna alls. Vissa saker ska man låta vara som de är.

dagens bokstav

Dagens bokstav är A. Eller kanske snarare alla bokstäver utom A. Sonen pillade bort A från tangentbordet i morse. (Han var mycket nöjd.) Det är skitjobbigt att skriva utan A-tangent.

lördag 24 november 2007

rapport eller aktuellt

Ok, det här säger kanske mer om mig än om SVT men ändå. Först bytte Rapport och Aktuellt kanal. Jag måste fortfarande tänka: Rapport brukade sändas på 2:an alltså går det på 1:an. Har funkat ganska bra. Nu har plötsligt Rapport och Aktuellt bytt sändningstid med varandra. Men bytt tillbaka kanalerna. Det här är ju helt omöjligt att hålla reda på. Vill de inte att man ska se deras nyheter?!

glasspolicy

Besökte ett dagis där sonen står i kö. Allt verkade bra. Jag frågade hur de brukar göra med godis, glass etc. "Barnen får absolut inte godis" sade den verksamhetsansvariga. Toppen hann jag tänka innan hon fortsatte. "Men vi äter glass varje fredag." "Oj, det var ofta", konstaterade jag. Hon menade att man får dra ner på sånt hemma istället. Vi gick vidare och pratade om annat.

När jag kom hem blev jag riktigt irriterad. Jag tycker det är idiotiskt att ge små barn glass på dagis varje fredag. Vår ambition är att sonen inte ska ha smakat vare sig glass eller godis när han börjar dagis. Han har inga syskon alltså är det inte orimligt att genomföra. Det handlar inte om att han aldrig ska få sötsaker men om det går så vill vi inte att han börjar för tidigt. Och när han väl börjar äta godis etc så ska det inte vara i några stora mängder och förknippat med något festligt. Inte varje vecka på dagis.

Jag kanske överreagerar men jag vill inte att dagis ska bestämma när min son ska börja äta glass. För så blir det. Om alla andra barn äter glass så vill jag inte att han ska vara killen med de knasiga föräldrarna som inte låter honom äta glass. Å andra sidan så verkar vi inte få plats på det dagiset så vi slipper kanske problemet. Om det inte serveras glass på alla dagis i kommunen.

fredag 23 november 2007

fredagsmys

Sonen och jag är ensamma hemma. Sonen sover. Jag sitter i soffan med en pint B&J och nya Vanity Fair. Ska slökolla på CSI och Criminal Minds. Mysigt. Det enda som är jobbigt är att jag alltid är lite spänd när jag är ensam med sonen. Oroar mig för att han ska vakna många gånger. (Hittills en gång i kväll.) Märkligt egentligen för när mannen är hemma är jag inte särskilt orolig trots att sonen just nu oftast bara accepterar mig som tröst. Så egentligen så är det ingen skillnad. Skillnaden sitter bara i mitt huvud.

trotjänare

Mina kängor håller på att ge upp andan. Har ingen lust att ersätta dem för de är helt perfekta; lagom höga/låga, nästan lika lätta som en gymnastiksko, smidiga, svala/varma, vattentäta. Känns jobbigt att prova ut ett par nya. Men jag måste säga att oavsett vad jag betalade för de gamla så har kilometerkostnaden varit väldigt låg. De har tjänat mig väl mina äventyrskompisar. Jösses vad jag har gått i dem. De har varit täckta av sand från Gobi och lera från Himalaya. När jag haltade fram på Inkaleden med ett svullet knä var de goda kamrater. Vem hade kunnat ana att det skulle bli barnvagnspromenaderna i Stockholm som skulle ta knäcken på dem?!* Tror nog jag behåller dem ett tag till, om inte annat så för minnena.

*Om man ska vara ärlig så är det väl snarare ålder och många års flitigt användande som tar ut sin rätt.

onsdag 21 november 2007

julpyssel

Jag är defintivt helt opysslig på alla möjliga sätt. Vår julpyntslåda har varit det minsta som går att hitta och har innehållit en (1) julgranskula av pärlor tillverkad av en zulukvinna, inköpt i Sydafrika, samt en (1) julgran av gröna dioder som man fäste på ett batteri, inköpt på Designtorget. På senare år har vi haft hyacinter och en mistel (alla ursäkter att kyssas är bra). Förra julen när jag var gravid trodde jag att jag skulle pyssla järnet. Hade hört att man skulle börja boa. Vi hade inte ens hyacinter. Men i år. Jösses vad det ska pysslas. En finfin adventsljusstake för stearinljus är inköpt. Två elektriska adventsljusstakar står på inköpslistan och så ska vi ha röda julgranskulor i fönstren. Men ingen gran. Där går gränsen. Tydligen var det inte en graviditet utan en hel bebis som krävdes för att julpysslaren i mig skulle komma fram.

tisdag 20 november 2007

en annan del av stockholm

En snabb utryckning till city sen lördagseftermiddag. Uträttade småbarnsmammaeffektivt mina ärenden. När jag var klar tittade jag upp. Såg barerna och restaurangerna. Lite förvånat insåg jag att jag inte riktigt har reflekterat över dem på länge. Plötsligt så påmindes jag om möjligheten att ta ett glas vin med mannen eller en vän efter att ärendena uträttats. Eller kanske en öl. Låta vindrickandet övergå i en middag. Kanske några drinkar. Och jag insåg att den delen av Stockholm inte riktigt är min längre. Å andra sidan så har jag druckit många glas vin. Kanske för många. Och jag vill inte för en sekund byta bort det jag har nu mot det livet. Helt utom räckhåll är det inte heller. Men jag måste erkänna att jag just då kände en liten, liten saknad efter det gamla livet.

måndag 19 november 2007

bonustid

Sonen sover (lite längre än väntat). All disk diskad. Inget som behöver akutstädas. Egentid. Oplanerad bonustid. Ska jag läsa en bok? Eller kanske en tidning? Eller kolla på TV? Panik - hur utnyttjar jag tiden bäst? Eftersom jag inte kan bestämma mig så bloggar jag.

fredag 16 november 2007

houston, we have a glögg problem

Gick förbi Systemet för att köpa årets Blossa. Slut. Lade en beställning på fyra stycken av Blossas årgångskit (det där med fem 20 cl flaskor). De hade några som blivit kvar från andra beställningar som jag kunde ta med direkt. Toppen. Fick dem framburna till kassan, betalade och skulle lägga in dem under vagnen. Jättetunga! I alla fall om man köpt fyra stycken. Helt ok att ha dem under vagnen. Men att få upp glöggen, bebis (ganska tung) och skötväska till lägenheten?! Vi bor fyra trappor utan hiss...

Ringde mannen och beklagade mig. Han skrattade och sade att "du får väl bära". Till saken hör att under en resa i Marocko när jag prutade till mig ett antal stora föremål infördes you-buy-it-you-carry-it-principen. Dessutom gjorde jag en liknande grej för två år sedan. Då hade jag en liten ryggsäck med mig och passade på att köpa massor av glögg och julöl och blev tvungen att be mannen hämta mig på ett fik halvvägs hem eftersom jag höll på att trilla baklänges.

Envishet är ett av mina personlihetsdrag. Så idag bar jag. Men nästa gång jag köper något så ska jag provlyfta först.

onsdag 14 november 2007

vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren?

Idag är svaret e. Jag har gått och gått och gått. Skjutandes barnvagn. Vi hade flera olika aktiviteter inplanerade och för att sonen inte skulle bli avbruten i sina sovstunder gav vi oss ut på första promenaden direkt efter frukost. Sedan har vi varit förbi hemma för en snabb lunch. I övrigt har vi gått. Och sjungit och lekt. Mycket frisk luft har det blivit. Hade tänkt åka t-bana en av sträckorna men då höll sonen på att somna och han sover bättre ute så det blev till att gå igen. Kom hem strax innan middag.

Mysigast var när jag parkerat vagnen utanför ett fik och smitit in för att ta en kaffe. Sonen vaknade och fick komma in. Så vi satt där och fikade tillsammans. Jag latte och han banan. Och konverserade. (Sonen ägnade iofs en del tid åt att stirra ut folk och slå handflatorna i bordet också.) Tjuvkikade på en liten nyföding på fiket och insåg plötsligt att han börjar bli stor nu min lille kille.

måndag 12 november 2007

det är roligare

både att betala räkningar och diska när man får dricka vin samtidigt. Och så känns det lite busigt att få dricka vin en måndagkväll utan anledning.

torsdag 8 november 2007

hoppsan

Mannen och jag hade 10-års jubileum någon gång i höstas. Mamma påpekade idag att det var 10 år sedan hon träffade min man första gången. Lite jobbigt att vi inte tänkt på det själva men vi firar aldrig årsdag för när vi blev ett par (vet inte exakt när den är...). Däremot firas bröllopsdagen. Och så kan man smygfira lite ibland ändå utan anledning. Håller på att bestämma mig för vad jag tycker om att det gått 10 år. På ett sätt känns det som att det inte alls kan ha gått så lång tid. Och på ett sätt känns det som vi alltid har varit tillsammans. Oavsett vilket så känns det bra. Mycket bra.

onsdag 7 november 2007

det var dags

Jag plockade ur solskyddsfaktorn ur skötväskan idag. Nu äter jag clementiner och pepparkakor. Känns som det ligger mer rätt i tiden.

sova sova säng säng säng

För första gången på säkert två månder vaknade sonen bara en gång under natten. Jag vaknade givetvis en gång i timmen och konstaterade förundrat att han sov. Suck... Har dock massor av energi idag. Jättehärligt. Eftersom sonen sov nästan 2,5 timme i följd på dagen igår (istället för den vanliga halvtimmem) så trodde jag att han skulle göra det idag också så jag skulle hinna fixa en massa grejer. Vet inte hur jag tänkte för att komma på något så galet. Visserligen har han sovit över en timme nu men han vägrar ligga i sängen utan vill ligga i famnen. Så här sitter jag med kramp i armen. Men det är å andra sidan en strålande ursäkt att läsa lite i min bok.

tisdag 6 november 2007

vatten över huvudet?

Snart är föräldraledigheten slut. Ångest. Jobbhjärnan måste aktiveras. Hur ska det gå till? Inte nog med att jag ska börja jobba. Jag har bestämt mig för att byta jobb. Det innebär att jag måste sätta mig in i en massa nya saker och prestera direkt. Hade jag gått tillbaka till mitt gamla jobb så hade jag kanske haft turen att få lite mjukstart. Det kommer säkert att bli jättebra. Men just nu undrar jag om jag har tagit mig vatten över huvudet.

måndag 5 november 2007

bokfynd

Hittade Lotta Voltaires mat på Adlibris för bara 44 kr!! Ett fynd. I alla fall om man gillar sötpotatis, kardemumma, ingefära etc. Jag lagade världens godaste pumparöra som jag måste dela med mig receptet på.
Fräs halvt kilo pumpa och en gul lök i olivolja. Låt koka ihop med 2 dl grönsaks- el. hönsbuljong i ca 20 min. Tillsätt 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, en halv pressad citron, 2 msk korianderblad. Och så lite salt och peppar. Gudomligt gott. Jag serverade med bulgur och linser. Enda minuset är att det inte blir världens roligaste färgkombo. Men det kan man leva med.

irl - bokfemman

På grund av bestyr i verkligheten är jag lite sen med bokfemman för vecka 44. Eftersom den handlar om vilka böcker man vill hoppa in i och uppleva irl så känns det dock välbehövligt att göra den nu.
The Crow Road, Iain Banks - Skotska slott. Lite övernaturlighet. Regn. Ett mysterium att lösa.
Fröknarna von Phalen, Agnes von Krusentjerna - Stockholm under tidigt 1900-tal. Resa till ett galet och dekadent Berlin precis före kriget. Otroligt spännande.
Harry Potter, JK Rowling - Det är en oemotståndlig tanke att få vara elev på Hogwarts, strosa i Diagon Alley. Kunna trolla. För det skulle jag självklart kunna.
Lord of the Rings, J.R.R Tolkien - Men bara hos hoberna och kanske hos alverna också.
Thursday Next, Jasper Fford - Blir väldigt meta. En värld där böcker är så centralt att det finns litteraturdetektiver. Och där man går in och ut ur böcker. Mammutar på gatorna. Och dronter.

lördag 3 november 2007

köpa tid

Sonen är inne i en fas av mardrömar. Det är så där lagom avslappnat att sova 2 cm ifrån någon (japp han gillar att ligga näranära) som plötsligt börjar gallskrika. Känns som jag har tillbringat mer tid sittande med sonen i famnen än sovande i natt. Trött mamma och trött son. Mannen inte hemma. Inte kul. Så vid sonens mellis köpte jag mig lite tid. Efter att ha hjälpt honom få i sig merparten av yoghurten lät jag honom leka fritt med båda skedarna, tallriken och resten av yoghurten. Själv drack jag kaffe och läste tidning. Han hade kul. Jag fick pusta ut en stund. Priset var en son, ett bord och delar av köksgolv täckta av yoghurt. Det var det värt.

torsdag 1 november 2007

smygpremiär

Vi fuskar lite ikväll mannen och jag. Kom på att vi hade en Blossa med cognac i ett skåp. Så vi kör en smygpremiär på glöggdrickandet. Förlåt alla som håller på traditioner. Men jag äter i alla fall inte semlor i förtid. I alla fall inte så mycket före premiären. Och glöggen smakar mycket gott kan jag avslöja för den som undrar.