lördag 29 mars 2008

byxlös

Nej, jag går inte med rupman bar (även om jag iofs skulle behöva shoppa ett par jeans). Men jag känner mig lite byxlös fast egentligen är jag boklös. Har läst ut boken i högerkolumnen och en till (har bara inte orkat blogga dem än). Började på en ny (Östergrens Fantomerna) som jag inte gillar. Skulle gå till Pocketshop igår men möten kom emellan så jag hann inte. Så nu sitter jag här och surar och hittar inget jag vill läsa trots att vi har alldeles för många överfulla bokhyllor. Tyvärr har mannen och jag inte riktigt samma smak när det gäller böcker. Och dessutom orkar jag inte släpa runt på en inbunden. Alltså har jag ingen bok på gång just nu. Det känns lite naket.

torsdag 27 mars 2008

en gåva

Igår hörde jag en intervju med Ingela Pling Forsman som sade att det är en gåva att ha fått barn. Det är en klycha men det stämmer. Måste erkänna att det stack till lite extra i hjärtat när hon sade det eftersom jag hade varit ifrån sonen i tre dygn. Det längsta hittills. Men jag har märkt att jag har en otrolig förmåga att stänga av. Jag har längtat som en galning efter sonen, men bara när jag tillåtit mig själv att göra det. Däremellan så har jag fokuserat på jobbet och det har gått utmärkt. Har bestämt mig för att tycka att det är ett bra drag, det skulle bli för jobbigt annars. Men i natt ska jag snusa på sonen allt jag kan.

onsdag 19 mars 2008

skylla i från sig

Jag har både i min egen och andras bloggar kommenterat hur duktiga andra barn är som sover i egen säng. Sonen sover med oss i vår säng. Tanken var att han skulle börja sova i egen säng innan jag började jobba. Men så blev han förkyld och så skulle vi åka bort och så var det det ena med det andra. Sanningen är att sonen nog mycket väl skulle kunna sova i egen säng. Han är redo. Men sanningen är att jag är inte redo. Jag vill ha sonen nära, framför allt nu när jag jobbar mycket. Så jag ska sluta skylla i från mig. Det beror inte på sonen att han fortfarande sover med oss. Det beror på mig.

tisdag 18 mars 2008

bokresa - bokfemman

Temat är främmande kulturer/resa med böcker. Hade varit enklare om man fått lägga med tidsresor också men det blir en lista ändå.

The Crow Road, Iain Banks - Den är så otroligt mycket Skottland, kombinationen av det lite slitna Glasgow och mäktiga slott.
Midnight in the Garden of Good and Evil, John Berndt - Jag vet inte om allt i Savannah är så sympatiskt men Berndt gör platsen otroligt levande och lockande.
Seven Years in Tibet, Heinrich Harrer - Kanske lite fusk eftersom det definitivt inte är skönliteratur men jag vill ändå ta med den. Jag kommer skriva mer om den senare men det är en varm och levande skildring av Tibet.
Sjöfartsnytt, E Annie Proulx - Jag tror jag dras till lite miserabla platser när jag läser men det här var faktiskt första gången jag kände någon som helst längtan till norra amerika.
When I Lived in Modern Times, Linda Grant - Lite mer fusk för det är samtidigt en tidsresa till 1940-talet men framför allt så gav det en intressant bild av Israel.

söndag 16 mars 2008

föräldraklassiker

Jag hade hört talas om det innan jag fick barn. Brukade le lite åt de som råkat göra det. Förstod inte att det var så lätt att råka göra det själv. Idag gjorde jag det. Igen. Somnade när jag nattade sonen. Känner mig helt seg nu. Måste jobba lite hur det nu ska gå till. Och sedan kommer jag säkert inte kunna somna när jag väl går och lägger mig på riktigt...

tibet

Det finns många oroshärdar i världen och det är alltid lika hemskt. Men det brukar vara ganska enkelt att ändå koppla bort det när man inte orkar ta in mer. Nu kan jag inte. Jag slukar information från BBC, CNN, Lonely Planets Thorn Tree etc. Och jag tycker det är så otroligt sorgligt. Jag är ledsen och förbannad. Kanske blir det extra starkt för att jag precis är i slutet av min bok och läser om Kinas invasion av Tibet. Men allra mest är det för att jag är otroligt förälskad i landet och folket och tycker det är sorgligt att tibetanerna blir allt mer undanträngda i sitt eget land. När man är där är det så tydligt hur begränsad deras tillvaro är. Redan innan de senaste händelserna.

Jag har svårt att acceptera argumenten för OS i Kina. Att det skulle ge oss möjlighet att påverka. Att det skulle öppna upp Kina mer. Det som händer i Tibet bevisar motsatsen. Tibet är stängt, utlänningar får inte resa in, tibetanska mobiltelefoner verkar inte fungera och information både på tv och internet censureras. Det är nu förespråkarna för OS i Kina borde agera och visa hur Kina kan påverkas för att respektera mänskliga rättigheter. Jag tror det när jag ser det.

lördag 15 mars 2008

leka med maten eller tomatmassaker eller lugn och ro

Kvar på botten av grönskaslådan låg några halvmogna tomater. Sonen har ägnat mycket tid åt att slå dem mot varandra, dunka i golvet, slänga ur dem ur lådan, slänga i dem igen. Och då menar jag verkligen slänga. Därefter övergick han till att ta några bett ur en av dem och sedan krossa den med händerna. Kalddigt. Geggigt. Fascinerande. Och vi hann laga mat och diska. Alla var nöjda. Och så fick vi torka golvet en extra gång.

Nu ett glas vin och melodifestivalen.

nutida - bokfemman

Förra året hittade jag Bokfemman och roade mig med att göra flera stycken. Sedan kom jag av mig. Nu har Malin bestämt sig för att snart lägga ner Bokfemman så jag tänkte passa på att vara med någon gång till. Temat för veckans Bokfemma är svensk samtidsroman. Jag har slirat lite på årtalet men i övrigt försöker jag hålla mig till kriterierna som du hittar här.

Bitterfittan, Maria Sveland - Mer samtid blir det inte för mig. Av en massa skäl.
Den som vässar vargars tänder, Carina Rydberg - En otroligt obehaglig bok. Jag var lite besviken på den men den får ändå kvala in på den här topplistan eftersom minnet av den är bättre än den direkta läsupplevelsen.
Ett öga rött, Jonas Hassen Khemiri - En fantastisk bok som jag älskade, både språk och handling.
Jaktsäsong, Mats Strandberg - Inte en av de bästa böcker jag läst men bra chic-lit och som samtidsskildring så tycker jag den tillför något. Och annars skulle jag aldrig få ihop fem böcker :)
Låt den rätte komma in, John Ajvide Lindqvist - Jag har ju flera gånger hyllat hans böcker. Den här är så mycket mer samhällsskildring än skräckroman tycker jag.

tisdag 11 mars 2008

jag har gjort det!

Visserligen hade jag inget val. Och jag var nervös. Men nu har jag äntligen gjort det. Jag har klippt mig. För första gången på många år hos en ny frisör. Det gick bra. Mycket bra. Tack vare fina Gammelmammans tips så hamnade jag på ett bra ställe. Ärligt talat så undrar jag lite varför jag inte har bytt frisör oftare. Det finns ju uppenbarligen fler som är duktiga. Kontrollbehov? Nej inte jag inte.

måndag 10 mars 2008

tomgång

Jag bloggar lite på tomgång idag. Har inget vettigt att säga. Funderar mest på om B&J är bra mot ond hals. Om jag ska vänta med B&J till CSI. Kanske läsa lite i boken. Tror det blir bra i väntan på CSI och sedan sköna sängen.

söndag 9 mars 2008

tidsresa

DeepEdition har en kul/ångestfylld utmaning. Vad gjorde du för 5, 10, 15 och 20 år sedan?

20 år - Gick ut 9:an, såg fram emot gymnasiet och att därmed vara nästan vuxen. Om det inte nyligen hade landat inbjudan till 20-års jubileumsfest så hade jag garanterat inte trott att det var så länge sedan.

15 år - Var i studentstaden. Pluggade lite och roade mig mycket. Som en bekant sade "det var år i solen". Inte så att jag skulle vilja göra det igen men det var otroligt roligt och jag vill inte vara utan den tiden. Förutom en man fick jag med mig mycket goda vänner och ett jobb därifrån.

10 år - Hade mitt första riktiga jobb efter studietiden. Ett jobb som jag hamnade på av en slump och som gav mig inriktningen på mitt yrkesliv så här långt.

5 år - Jobbade och planerade bröllop, gifte mig med mannen och hade en långledig sommar för första gången på säkert 15 år.

Polisen DeepEd kom på mig med att inte skicka vidare så jag utmanar Gammelmamman, Matilda och En Mölnbobo.

lördag 8 mars 2008

fredagsångest

Många har söndagsångest. Att det känns jobbigt att helgen är slut och man måste till jobbet. Tack och lov så slipper jag för det mesta söndagsångest. Igår konstaterade jag att jag istället lider av fredagsångest. Det är alltid kul och förväntansfullt att gå från jobbet på fredagen. Mysigt att komma hem till familjen. Trevligt med middag tillsammans. Men sen blir jag så ofattbart trött. Så trött att jag nästan somnar i soffan. Inte orkar föra en konversation, se en film eller göra något alls. Och så får jag ångest. Ångest för att den värdefulla fredagskvällen försvinner iväg i en trötthetsdimma och mest blir jobbig. Vet inte riktigt vad jag ska göra åt det. Har slutat dricka alkohol på fredagar, försöker gå och lägga mig tidigt på torsdagar men inget hjälper. Fredagarna försvinner till John Blund.

För övrigt så undrar jag hur dålig Androlas låt var för att lyckas åka ut mot Nordman för deras låt var verkligen bedrövlig.

H&M + Fabric Scandinavien = :-(

Jag gillar H&M. Jag gillar Cheap Monday. Det borde inte vara något problem, men ändå gillar jag inte att H&M köpte Fabric Scandianvien. Jag har haft lite svårt att sätta fingret på varför. På H&M köper jag slit-och-släng kläder, på Cheap Monday köper jag kul kläder. När jag går in på H&M så tittar jag igenom kläderna på samma sätt som i andra butiker. På Cheap Monday/Weekday tittar jag med ett förväntansfullt leende på läpparna. Jag tror att H&M varken vann eller förlorade på affären ur varumärkesperspektiv medan Fabric Scandinavien bara förlorade. Tyvärr.

torsdag 6 mars 2008

vårkänslor

Idag gick jag med lätta steg på väg från kontoret. Lätta steg för att:
- det är vår i luften
- jag skulle hem till sonen
- jag haft en relativt lugn dag på jobbet efter en hektisk period
- imorgon är det fredag
- det är vår i luften

Antalet vakna timmar jag träffat sonen den här veckan kan räknas på ena handens fingrar. Och jag behöver inte ens använda alla fingrar. I helgen ska jag kompensera.

söndag 2 mars 2008

otroligt

Allt vi skulle ha fanns på Ikea. Reklamationen tog max fem minuter, inklusive kötid. Vi hittade en massa bra saker (som vi givetvis inte åkt dig för att köpa). Det kostade massor av pengar men mindre än man skulle kunna tro när man tittade på den fullproppade bilen. Och dessutom upptäckte vi att de sålde sex-pack Delicatobollar för bara tio kronor. Vet inte om det sistnämnda var en så lyckad upptäckt. Delicatobollar kan vara de nya värmeljusen.

wish me luck

Ska åka till Ikea. Det är lönehelg. Jag är uppenbarligen inte särskilt smart.