söndag 28 september 2008

jodå

Det blev en tuff vecka. Och det kommer fler. Min kropp är så trött att jag inte orkade göra något alls i lördags. Jag ville inget och orkade inget. Allmänt gråtmild. Trots låååång sovmorgon. Idag var det lite bättre men inte bra. Sonen är så ofattbart mammig. Läste igenom gamla inlägg och såg att mannen nattade sonen den 12/9. Det är inte aktuellt längre. Inte alls. Bara mamma som duger. Man behöver inte vara Einstein för att förstå varför. Mannen drar ett stor lass med familjebestyren nu. Jag försöker så gott jag kan. Det duger för mannen men inte för mig.

Jodå, jag har den där boken om duktiga flickor med en bettskena på omslaget. Den som var så populär för några år sedan. Jag kommer inte ihåg vad den heter och jag har inte läst den. Nu ska jag gå och lägga mig och läsa en tidning. Någon som har tips på en bra bok förresten? Lite verklighetsflykt skulle inte skada.

naken

Min bok är slut och jag har ingen ny att börja på. Den gamla får stå kvar i högerkolumnen tills jag börjat på en ny, jag kan ju inte vara helt naken. Men lite konstigt känns det. Det är inte ofta det händer att jag inte har en bok på kö.

måndag 22 september 2008

sömnlös

Jag kan inte sova. Det brukar aldrig hända. Jag slukar den sömn jag får. Men inatt går det inte verkar det som. Jag somnade utan problem men så blev jag väckt av sonen som sov oroligt under en längre stund och nu är det kört. För varmt. För trångt. För många tankar i huvudet. Och så vetskapen om att det är en tuff jobbvecka. Saker jag måste förbereda som surrar i huvudet. Saker jag struntade i under helgen för att jag kände att jag behövde vara ledig. Det var tydligen en dålig idé. Och allt jag vill är att sova. Helst skulle jag vilja ligga i sängen och läsa en stund men det går inte för då väcker jag mannen och sonen. Men här kan jag ju inte sitta för då kommer jag inte somna alls. Ska göra ett nytt försök om en stund. Fyra timmar kvar tills jag måste gå upp...

söndag 21 september 2008

frågvist

Jag har blivit utmanad av Att vara mamma och eftersom jag var lite sugen på att göra en lista så kastar jag mig över utmaningen.

1. Vilken mat äter du ofta?
Överprissatt och trist sallad på jobbet. Laxfilé i ugn med fetaost. Mamma Scans ekologiska kötttbullar eller kryddig korv med grönsaker till. Enchiladas. Eftersom vi för en stundtals ojämn kamp mot de grönsakslådor vi får varje vecka så blir det många mer eller mindre otippade sallader och grönsaksblandningar.

2. När du är på kalas, är du den person som sitter eller hjälper du till att duka av?
Oftast sitter jag eller så gör jag en liten insats vilket ofta resulterar i att jag hänger i köket och pratar och dricker vin.

3.Var sitter du helst när du bloggar?
Soffan, ofta med TVn på (utan att titta ordentligt).

4. Köper du ofta Triss?
Inte så ofta. Tycker dock det är väldigt kul och spontanshoppar en då och då.

5. Vilket land eller stad har varit din bästa semester?
De allra flesta semestrarna faktiskt. Jag har njutit lika mycket av tre dagar i Köpenhamn som av tre veckor i Tibet. När jag har semester vill jag kunna bara vara i kombination med att kunna göra och upptäcka precis så mycket eller lite som jag vill. Jag är ganska anpassningsbar och entusiastisk så länge det inte handlar om att ligga i solen på en strand, då får jag myror i hela kroppen.

6. Vilken Tv-kanal tittar du på mest?
Nyheter på SVT och TV4. Annars serier på 5:an (även om utbudet är uselt just nu) och frossar i reality program på 3:an när mannen inte är hemma (lite Anna Skipper får en alltid att känna sig som en bättre människa). Men just nu så tittar jag nästan bara på Vita Huset...

Jag utmanar alla som känner att de vill ägna sig åt en trevlig liten frågestund.

inte anonym i POP-land

Varje gång jag är i parken med sonen inser jag att vi bor i Polarn och Pyret-land. Tur att de har många färger i sortimentet så det blir lite variation. I vår homogena lilla förort finns också två tydliga linjer. Antligen klär man sitt barn i tvärtom färger, dvs rött tilll pojkar och blått/brunt till flickor eller så väljer man (POPs) ljusblå eller ljusrosa fleece och sätter blått på pojkar och rosa på flickor. Vi går på tvärtomlinjen med röd mössa och fleece till sonen. Polarn och Pyret förstås vad annars.

Tidigare när vi var i parken så var vi ganska anonyma. Vi träffade några grannar ibland men vi kände inte så många barnfamiljer i vårt område. Nu är det dagisföräldrar överallt. I parken, på väg till t-banan och på ICA. Ingenstans är man anonym och kan gå omkring och sura. Alla är trevliga men ibland vill jag kunna böja ner huvudet och slippa träffa någon jag känner. De dagarna får jag väl hålla mig inne i fortsättningen eller åka till någon annan förort.

lördag 13 september 2008

som en hel karl

Igår låg jag nerbäddad i soffan och gnällde över förkylningen. Så sade jag: "jag är förkyld som en hel karl". Mannen tittade helt oförstående på mig. Vad jag syftade på var det där man brukar säga om att det finns ingen som är så sjuk som en man med en liten förkylning. Jag tyckte det var glasklart. (Sedan kan man tycka vad man vill om det där uttrycket, jag kan tycka att det är rätt fånigt.)

fredag 12 september 2008

den är här nu

Half baked från Ben & Jerrys (svenska hemsidan ligger som vanligt hopplöst efter). Blandning av cookie dough och chocolate fudge brownie. Det är mycket jag vill blogga men jag är förkyld och trött. När mannen har lagt sonen (pågående aktivitet) så ska jag ligga i soffan under en filt och äta glass och titta på Vita huset. Mer än så blir det nog inte idag.

tisdag 9 september 2008

räddningen

Jag börjar undra om det kan vara så att dagis är min räddning. För jag går faktiskt från jobbet i något som kan likna god tid. Även om jag måste jobba på kvällen när sonen somnat så får jag några lediga timmar mellan hämtning och läggning där jag kan tanka energi. Och så är det ju så mysigt.

söndag 7 september 2008

övermod

Ungefär vid den här tiden varje söndag drabbas jag av lite övermod. Jag tänker att jag kommer vara ofantligt effektiv på måndag morgon så jag kan lägga ihop datorn och sluta jobba nu. Sedan kommer jag till jobbet på måndag morgon och undrar hur fan jag tänkte. Men just imorgon har jag fått två möten avbokade. De överlappade iofs varandra så det är ju en himla tur att åtminstone ett av dem blev inställt. Det gör att jag tror att jag ska hinna väldigt mycket och att det inte ska dyka upp några panikpuckar som måste lösas istället för det jag har inplanerat. Alltså kan jag vara ledig nu. Jag tror jag tror på det och så får jag ta smällen imorgon när det blir dags att tjurrusa genom dagen. Så får det bli.

20

Sonen har hunnit bli 20 månader. Jag ligger jättetrött i soffan och hör hur sonen sitter i köket och skålar med mannen. Det ska skålas i tid och otid. Det är ett fasligt vattenpimplande hos oss.
Äter: Fortfarande allt. Dock lite mindre portioner käns det som. Risotto och vindruvor är favoriterna. Och gärna ganska kryddstark mat.
Leker: Favoriten just nu är att diska. Det blir faktiskt ganska rent. Åka runt på sin bil och kolla på ånglok på YouTube är andra favoritintressen. Laga mat på leksaksspisen är fortfarande högt på agendan.
Pratar: Hela tiden. Nya ord är skor, skål, mormor, morfar och kiwi. Med ganska kreativt uttal. Till djurljuden har han lagt till lejon, orm och apa. Gulligast är fortfarande elefant, startk inspirerat av Fem myror-skivan.
Sover: En till två timmar efter lunch och helt ok på nätterna, dock snurras och låter det mycket så jag blir väckt några gånger per natt.

lördag 6 september 2008

plastic burn out

Jag har kommit fram till att det enda jag egentligen tycker är kul att shoppa är smycken och väskor. Det räcker inte för att hålla värmen. Vissa affärer kan var kul att strosa runt i men att rusa igenom kedjor och varuhus i jakt på måsten är bara trist. När jag dessutom är borta så mycket från sonen vill jag inte ägna helgen åt att shoppa (på vardagarna hinner jag inte). Ibland blir det dock nödvändigt.

När sonen sov efter lunch åkte jag till stan. Jag är mycket nöjd med mig själv. På 2,5 timmar (inkl restid, försening i t-banan och en sväng förbi jobbet för att hämta glömda grejer) så lyckades jag shoppa:
- pyamas, två långärmade tröjor och tvåpack strumpor till sonen
- presenter som jag borde köpt för länge sedan (nu ska jag bara posta dem...)
- två par skor till mig (det här är lite av ett rekord, jag har kalle anka-fötter och vill inte ha så hög klack eftersom jag dels inte kan gå i jättehöga klackar och dels redan är 1,80 och tycker 10 cm klackar blir lite väl mycket)
- choklad (efter så duktig shopping var jag värd det - men om sanningen ska fram så var det dagens andra inköp...)

Hann hem för att gå till favvofiket och äta mellis med sonen. Han älskar att få vara stor kille och sitta i soffa och äta frukt medan jag och mannen dricker kaffe. Barnstolar är för bebisar. Sedan har vi inspekterat alla shoppingfynd ("koor, kooor" sade sonen entusiastiskt), kollat på ånglok och Barbapapa på YouTube, ätit min och sonens favoriträtt (risotto med lax och kräftstjärtar). En bra lördag. Nu sover sonen och det är dags för Vita Huset och vin.

är det fult

att längta efter vinter? Inte för att jag vill att det ska bli kallt och halt (snö har jag inte så mycket emot, det är ishalkan jag inte gillar). Men för en gångs skull har jag köpt vinterkappa i god tid. Och den är så fin så jag vill få en chans att ha den på mig.
Bild lånad från Wardrobe Stockholm.

niger och bockar

Jag har blivit nominerad av världens bästa Gammelmamma. Om det inte varit hon som nominerat mig så hade jag definitivt nominerat henne. Men nu måste jag välja ut sju andra. Det är svårt för helst vill jag ha med hela min lista. När jag funderar på vilka bloggar jag läser så inser jag att det är många småbarnsmammor, inte så konstigt kanske eftersom jag började blogga när jag var föräldraledig med sonen.

Ni som blir nominerade skall i er tur utse era sju favoritbloggar.
1. De nominerade kopierar bilden och lägger på sin blogg.
2. Länka till personen du fick nomineringen av
3. Nominera 7 bloggar
4. Länka till de bloggar du nominerat
5. Lämna ett meddelande på deras bloggar att de blivit nominerade.
Ok, efter lite vånda så blir det så här:
Att vara mamma - Småbarnsmamma med funderingar och reflektioner med hög igenkänningsfaktor om livet met barn.
Flaskmamman - Mamma med en dotter i samma ålder som sonen som skriver om hela livet och kärleken till sitt barn.
Linda K - För ständiga uppdateringar och en skön mix av mode, böcker och allt annat. Dock bör wardrobe diary undvikas om man vill slippa komplex, i alla fall i mitt fall.
Om jag var din hemmafru - Jag lagar nästan aldrig mat men det är omöjligt att inte bli inspirerad av de här texterna och recepten. Mat är kul.
Stockholmsvardag - En blogg helt utan barn, istället finns jobb, hus, man, katt och en massa annan trevlig läsning. Och ofta med foton.
Yogamamma - Jag har testat yoga en gång och insett att det verkligen inte är något för mig och ändå kan jag inte låta bli att undra om jag inte borde ge det en chans till när jag läser Yogamammas engagerande texter. Vackert om yoga, föräldraskap och jaget.
Fru Tattoo - Jag har precis hittat till hennes blogg. Ger andra perspektiv på livet vilket är otroligt skönt.


saltis

Sovmorgon till kl. 8.15 varav de två sista timmarna själv i sängen. Underbart. Frulle medan sonen grejade (mannen gick och lade sig, vi sover i skift i vår familj :) och nu har jag och sonen suttit i soffan. Jag har fått lite välbehövligt kaffe (om sovmorgonen inte sträcker sig längre än till 8.15 så behövs en del koffein för att klara dagen) och vi har kollat på Saltkråkan. Tänk om det är så väl att vi har tagit oss ur Teletubbie-träsket till förmån för Saltkråkan. Det vore inte så dumt.