fredag 31 oktober 2008

fredagsrevolution

Vi har inte ätit enchiladas. Vi har varit på restaurang. När vi ätit upp varmrätten så pekade dock sonen på dörren och sade sitt namn. Vi fattade piken. Ingen efterrätt utan hem till lek, bus och lite dvd (jag tjuvbloggar medan sonen kollar). Men jag klagar inte, vi hann med två rätter i ganska lugn och ro. Sonen är tapper. Under storstadssemestern har vi ätit lunch, mellis och middag ute så jag är förvånad att han accepterade ännu ett restaurangbesök. Under semestern lyckades vi dock hitta restaurang med lekhörna. Fler ställen borde ha det. Alla var glada och vi spenderade mer pengar än vi skulle gjort annars eftersom vi kunde sitta kvar längre. När sonen somnat ska vi dricka mer vin och titta på ehrm Vita Huset. Jag gillar fredag.

torsdag 30 oktober 2008

höstmys

Regn och blåst. Vi har ätit chili con carne och haft tända ljus. Sonen snusar i sängen (sin egen!!). Jag har försökt återskapa ett te jag drack på semestern. Det var äppelte med färsk ingefära. Tror jag. Enligt mannen så mixade de ungefär ett halft glas ingefära och sedan hällde de på te. Jag har köpt ett äppel- och fläderte och rivit ner färsk ingefära. Det blev inte samma sak. Tror man kanske ska sila bort ingefäran. Det är grymt starkt. Men gott. Borde rå på den efterhängsna snuvan. Nu ska jag sippa ingefärste och titta på Vita Huset.

dagens tips

Det är innesittarväder. Vi ska äta gryta till middag. Jag slurfar på alla möjliga ställen som jag gillar att hänga på. Och så känner jag att jag ännu en gång måste tipsa om bästa bokhandeln och fiket. Bokslukaren, där skulle jag vilja sitta och mysa just nu. Men jag orkar inte gå ut i regnet för att komma dit så jag myser hemma istället.

batteriladdning

Vi har semester. Några dagars storstadssemester för hela vår lilla familj. Det har varit lungt och skönt. Sonen är otroligt tålig när det gäller resande. Han kan busa och rusa annars men när det gäller så sitter han still nästan utan gnäll. Vi hittade en bra mix av sådant sonen gillar och sådant mannen och jag gillar. Besök på zoo och i coola lekparker (gigantisk sandlåda inomhus kombinerat med bra fik, lysande upplägg), shopping, resaturanger, barer och fik. Vi har njutit. Det här var precis vad vi behövde. Och det bästa är att nu fortsätter vi vara lediga tillsammans här hemma. Ända till på måndag. Det är lyx.

obefogad entusiasm

Jag är otroligt entusiastisk över att vi har utökat vår prenumeration hos Ekolådan till att även omfatta en fruktlåda. Undrar om det beror på att det inte händer så mycket kul eller att jag inte orkar ta in så mycket nytt i min värld i övrigt eller bara beror på att jag gillar frukt. Första fruktlådan kommer idag. Spänd förväntan.

onsdag 29 oktober 2008

fysiskt beroende

Samsovningen har inte fungerat särskilt bra för mig det senaste halvåret. Jag blir för störd. Sonen väcker mig så ofta att jag sällan sover mer än 1-1,5 timme i följd och det gör att jag helt enkelt inte blir så utvilad. Inte alls faktiskt. Vi har dock inte orkat ta tag i det. Min energi har bara räckt till att ta mig igenom vardagen, knappt det. Nu är vi precis hemkomna från några dagars välbehövlig semester. Det har varit en mindre sovrevolution. Där vi bodde fanns en spjälsäng som sonen direkt benämnde som sin. Vi tog chansen och undrade om sonen och nalle ville sova i egen säng. Det gick utmärkt. Sonen lade sig glatt på kudden och begärde täcket. Det tog en stund och jag låg i sängen bredvid och had en hand mellan spjälorna så han kunde hålla mig i handen men han somnade. De senaste nätterna har det varit lite blandat. Varannan natt har han sovit i egen säng och varannan har han drömt och blivit ledsen och fått flytta upp i vår säng. Dagarna efter de nätter han sovit i egen säng har varit fantastiska. Jag har känt mig lätt i kroppen på ett sätt jag inte gjort på länge.

Nu är första kvällen hemma. Vi testade om spjälsängen (som han sovit i totalt tre veckor och då sov han knappt alls) kunde vara intressant. Det var nytt och kul så det tog en stund att somna. Han var ju tvungen att resa sig upp och kolla hur rummet såg ut ur det nya perspektivet, peta nallen in och ut mellan spjälorna och snurra lite men sedan somnade han. Har det hänt en gång kan det hända flera gånger.

Det jag har märkt är att jag saknar närheten till sonen när han inte ligger bredvid mig i sängen. Jag har ett mycket större behov av att krama honom nu än tidigare (han är iofs en ganska kramig kille så det är mycket sitta i knät och läsa och titta på tv). Sonen verkar klara det mycket bättre än jag. Under de här 21 månaderna har jag utvecklat ett beroende av sonen. Det är ganska häftigt.

läst: Glasfåglarna

Glasfåglarna av Elsie Johansson
Efter tips av Pixalexia shoppade jag en Elsie Johansson. Och jag älskade språket. Underbart. Historien tog en stund innan den tog sig men sedan sögs jag in i den också. En av mina favoritserier är Agnes von Krusenstjernas om fröknarna von Phalen. Den utspelar sig delvis under ungefär samma tidsperiod men i en helt annan miljö. Jag tycker Johansson och Krusenstjerna kompletterar varandra på ett mycket bra sätt.

söndag 19 oktober 2008

hjärtlös

Idag såg sonen en bild på ett hjärta (ett sådant där gulligt, inte ett riktigt). Han klappade med handen på sin bröstkorg och ville sedan lyssna på mitt hjärta. Efter en stund tittade han bekymrat på mig och sade "nääääe". Lyssnade igen. Ny bekymrad min och "näääe". Så fortsatte det en stund. Sedan pekade han på hjärtat igen, tittade på mig och sade med ännu mer bekymrad min "näääääe". Uppenbarligen är jag hjärtlös.

De här vackra orden som jag hittade hos Yogamamman tar jag dock med mig in i nästa vecka. De gick rakt in i mitt hjärta (som faktiskt finns där) och gav lugn.

lördag 18 oktober 2008

kartlagd

Det är ett himla liv om att ICA skickar riktad reklam. För det första är det någon som trodde att de inte registrerade vad man köpte med kortet? Det är väl klart att de gör det. Allt man köper med kort registreras. Alla kort. Det kan man ha synpunkter på men om man inte gillar det får man välja att inte använda kort. Organisationen Sveriges Konsumenter är helt ute och cyklar. Personligen tycker jag det är toppen att få riktad reklam. Jag har länge irriterat mig på att ICAs erbjudanden alltid var helt ointressanta för oss. Vad är meningen med att ha ett kundkort om man inte får relevanta erbjudanden?

Nu har vi fått våra personliga erbjudanden. Kanon. Vi fick rabatt på massor av ekologiska varor, tex laxfiléerna som är svindyra. Det enda jobbiga var att vi fick rabatt på Fazers choklad. Undrar varför...

söndag 12 oktober 2008

verklighetsförankring

Jag börjar bli lite oroad över min verklighetsförankring. Läste om amerikanska valet och konstaterade att de lyckats hålla det där spionplanet som störtade i Ryssland hemligt. För jag skulle ju säkert veta om något sådant om det inte var ute i media. Undrar om jag bör dra ner på min konsumtion av Vita Huset?

lördag 11 oktober 2008

spritpolis

Jag har närt en spritpolis vid min barm. Sonen skålar och skålar. Plastmugg mot kristallglas klingar visserligen inte så mycket. Men det stoppar honom inte. Så fort man ställt ner sitt glas så är det dags igen. Men man får passa sig. Själv dricker han nämligen långt ifrån varje gång. Å andra sidan är han inte så nitisk när det gäller vårat drickande heller, det verkar vara själva skålandet som är grejen.

gubbar

För några dagar sedan råkade jag ut för en gubbe. En sådan där lilla-gumman-klapp-på-huvudet-gubbe. Åldersmässigt var han nog inte gubbe men mentalt. Situationen var lätt absurd. Han hade gjort fel, rejält fel. Jag konfronterade honom och gav min syn på saken. Resultatet blev att han förklarade för mig hur mitt jobb fungerar. Eftersom jag hade gått in i samtalet med inställningen att jag skulle vara rak och tydlig men inte förbannad och sätta dit honom så blev jag så paff att jag nästan kom av mig när han började med sitt lilla-gumman-så-här-funkar-ditt-jobb snack.

Jag kan inte riktigt hantera sådana situationer för jag har tack och lov varit ganska förskonad. Det har hänt väldigt få gånger att jag har råkat ut för personer som inte respekterar mig för min yrkeskunskap utan istället tar till lilla-gumman retoriken. I sådana lägen vill jag (förutom göra något olämpligt) hylla alla de personer som jag mött i yrkeslivet som fokuserat på kompetens och person istället för ålder och kön. Och de är många. Jag har haft många manliga chefer och jag inser nu hur fantastiskt bra de har varit och att de aldrig har brytt sig om kön utan bara kompetens. Och jag inser att jag kanske har haft tur. Att det finns fler "gubbar" med skev attityd än vad jag har trott.

fredag 10 oktober 2008

läst: Children of the Revolution

Children of the Revolution av Dinaw Mengestu
Ibland vill jag läsa något som är helt annorlunda mot det jag brukar läsa. Om något som jag inte vet något om. Ett sammanhang som måste få mig att tänka. Då väljer jag gärna romaner som fått någon typ av pris. Jag inbillar mig att den inte kan vara jättedålig då.
I somras var jag här och botaniserade. En bokhandel där man alltid kan hitta något nytt. Det blev en bok om en etiopisk flykting som driver en liten butik i Washington i ett nedgånget område i förvandling. Om hur han försöker hitta sin plats och ändå vara sig själv. Ibland tyckte jag om den, ibland tyckte jag den var för långsam. Tyvärr läste jag den under för lång tidsperiod. Eftersom vi är inne i en Vita huset period så blev det lite extra intressant. Men det är inte en av de bästa böcker jag har läst. Intressant för att den gav nya perspektiv men den fastnade inte.

verkligheten

Bloggtempot speglar vardagstempot. Fast omvänt. Dagishämtningarna har dock gett välbehövliga andningshål. Och så har vi haft disco nästan varje kväll. Bom-sicka-bom. Det är värsta bästa partylåten. Vi kör den tre-fyra gånger i rad. Minst.

Jag bloggar lite själv men smyger runt bland bloggarna och försöker vara närvarande i verkligheten. Det är en underlig kombination av att livet går i 180 och att tillvaron samtidigt är helt inrutad av hämtning och lämning. Same procedure every week. Och det är nog det som gör att det känns som om allt bara passerar förbi. Rutinerna som är samma, samma, samma. Gillar inte det för det gör mig avtrubbad och mindre närvarande. Men å andra sidan, när sonen dirgerar vem som ska stå var på dansgolvet så är jag precis bara där och då. Och när jag inte är fysiskt där så smyger jag tillbaka dit i tanken och då blir livet lite roligare.

lördag 4 oktober 2008

08.30

Visserligen ville han gå upp redan 05.30. Och visst hostade han och väckte mig ett gäng gånger. Men sedan sov han till 08.30. 08.30. Jag är stum.

fredag 3 oktober 2008

saltå

Läste precis senaste Filter (en riktigt favorittidning för övrigt, väl värd sin nominering till bästa tidskrift). De har en intressant artikel om antroposoferna i Ytterjärna och Saltå Kvarn. I början av artiklen tas biodynamisk odling inklusive nedgrävda djurkranier och urinblåsor upp. Och jag hör definitivt till dem som blir mycket skeptisk när jag läser sådant. Det slår mig att jag fakiskt inta har haft riktig koll på vad biodynamisk odling innebär. Det är spännande och intressant att läsa om vilken resa Saltå Kvarn har gjort. Och vad en snygg förpackning kan göra. De har verkligen lyckats med sin marknadsföring. Men det visar också på vikten av uthållighet och tajming. Mina skåp är fulla av Saltå produkter. Och kommer fortsätta vara det. Nedgrävda urinblåsor eller ej.

torsdag 2 oktober 2008

ytan

Idag är en dag då jag inte borde blogga för det blir inget glatt. Jag är och sniffar på hörn av tillvaron där jag varit förr och dit jag inte vill. Men just nu vet jag inte hur jag ska svänga. Det räcker med små, små saker för att att jag ska tippa över. En kommentar på jobbet idag. Sonen som inte kan somna. Att det gått nästan nio timmar sedan snabblunchen och att jag är hungrig. Att det är mycket imorgon också. Den värdefullaste stunden idag var de 45 minuter ikväll när jag hann träffa sonen. Vi dansade och skrattade. Och myste i soffan och tittade på Nasse. Resten har varit skit. Ok, inte allt men ganska mycket. Om jag inte får sova åtminstone sex timmar i natt så blir jag galen. (Sonen har lite hosta.) Jag har näsan över ytan men just nu vet jag faktiskt inte hur jag ska ta mig upp. Det löser sig, det gör det alltid. Jag vet bara inte hur.