söndag 9 december 2007

män är från mars kvinnor från venus

Eller hur det nu var. Efter att ha läst veckans DI Weekend* så kan jag i alla fall konstatera att olika saker är viktiga i olika länder. I undersökningen Status Navigator som mätt vad som anses statusfyllt i Sverige respektive Amerika och Ryssland kan man få en och annan fördom bekräftad. Tex kring jämställdhet och könsroller. Topp tre hög status bland kvinnor är:
Amerika- 1. Lägga tid och pengar på att hjälpa behövande människor 2. Ha en man som är mycket framgångsrik i sitt yrke 3. Vara engagerad och duktig förälder
Ryssland - 1. Ha en man som är mycket framgångsrik i sitt yrke. 2. Att ha besökt många länder och kända platser 3. Komma från en adlig familj/släkt med en lång och känd historia
Sverige - 1. Köpa ekologiska varor 2. Lägga tid och pengar på att hjälpa behövande människor 3. Ha en miljömärkt bil

När det gäller männen så är listorna betydligt mer lika. Högst status anses det vara att: "Ha en mycket snygg fru" De ryska männen får dock lite cred för att "Ha en 15 år yngre fru" hamnar först på tredje plats medan det har en trygg andraplats hos både de svenska och amerikanska männen. Vad ska man säga?! Jag tyckte det var hysteriskt roligt. Alternativet var att tycka att det var sorgligt och det orkar jag inte just nu.
Och för de som undrar så hamnade "Vara duktig på att laga och reparera" på andraplats på de ryska männens statuslista. Och tredjeplatsen för svenska och amerikanska män är "Vara singel med intensivt kärleksliv". Kommentarer överflödiga.

* DI Weekend, nr 39

2 kommentarer:

Yogamamma sa...

herregud, vad ska jag säga.
Kommentar överflödig. Tror jag.

e sa...

act as if: Eller hur, det går liksom inte att kommentera.